وکیل تهران | وکیل ملک در تهران | 09120998661| وکیل دعاوی کیفری | دریافت رشوه توسط مامور نیروی انتظامی

31 /02 /1398
مدیر سایت
مقالات کیفری
6961

دریافت رشوه توسط مامور نیروی انتظامی




 


مجازات رشوه مامور نیروی انتظامی



یکی از موضوعاتی که در سالیان گذشته گریبان گیر وضعیت جامعه شده است پرداخت رشوه و همچنین دریافت رشوه می باشد. با عنایت بدین موضوع که بسیاری از ماموران نیروی انتظامی پاکدست می باشند اما در این میان هستند افرادی معدودی که اقدام به دریافت رشوه می نمایند. این امکان وجود دارد که دریافت رشوه با شرایطی باشد که پرداخت کننده ناگزیر برای پرداخت رشوه باشد از این رو مقاله تهیه شده توسط موسسه حقوقی دادآوران نستوه با عنوان دریافت رشوه توسط مامور نیروی انتظامی برای علاقه مندان به اشتراک گذاشته می شود. برای شکایت از دریافت رشوه به کجا مراجعه نماییم؟ بهترین وکیل دادگاه نظامی در تهران کیست؟ مجازات دریافت رشوه چیست؟ مجازات پرداخت رشوه چیست؟ مجازات دریافت رشوه برای نظامیان چیست؟ مجازات دریافت رشوه توسط مامور نیروی انتظامی چیست؟ مجازات دریافت رشوه توسط پلیس راهنمایی و رانندگی چیست؟ برای اطلاع از سوالات فوق می توانید هم اکنون با وکلا و کارشناسان موسسه حقوقی دادآوران نستوه در ارتباط باشید.

در اصطلاح حقوقی به رشوه دادن رشاء گفته می شود. فلذا رشوه گرفتن را ارتشاء گویند. همچنین فرد رشوه گیرنده را مرتشی و نیز فرد رشوه دهنده را راشی می گویند.

تحقق جرم رشوه چگونه است؟

جرم رشوه منوط به تحقق نتیجه خاصی نمی باشد‎ و به صرف پرداخت و یا دریافت، جرم رشوه تحقق می یابد. در صورت ارتکاب این عمل، رشوه گیرنده به همراه رشوه دهنده مرتکب جرم شده اند. برای تحقق جرم رشوه،‎ قبول کردن‌‎ مستقيم  يا غيرمستقيم مال، سند پرداخت (چک)، وجه، تسلیم مال و همچنین می تواند انجام معامله صوری با مبلغ غیر واقعی جهت انجام يا خودداری از انجام امری باشد.

مجازات رشوه گیرنده چیست؟

مجازات پرداخت رشوه و همچنین مجازات دریافت رشوه با توجه به شرایط پرداخت کننده رشوه و دریافت کننده رشوه می تواند مجازات متفاوتی داشته باشد بدین شرح که:
طبق ماده ۵۸۸ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مجازات دریافت رشوه توسط کارشناس رسمی دادگستری، داور و ممیز را در صورتی که مقابل اخذ وجه یا مال به نفع یکی از طرفین اظهارنظر یا اتخاذ تصمیم نمایند به حبس از شش ماه تا دو سال یا مجازات نقدی از سه تا دوازده میلیون ریال تعیین نموده است و همچنین آنچه گرفته شده است به عنوان مجازات به نفع دولت ضبط خواهد شد.

☑️  بیشتر بدانیم >> مجازات پرداخت و دریافت رشوه


مجازات دریافت رشوه توسط قاضی دادگاه

قانون برای برقراری عدالت حتی دریافت رشوه توسط قاضی را نیز پیش بینی نموده است و طبق ماده ۵۸۹ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، در صورتی که قاضی دادگاه به واسطه دریافت رشوه حکم به مجازاتی شدیدتر از مجازات مقرر در قانون داده باشد علاوه بر مجازات مقرر شده در قانون حسب مورد به مجازات مقدار زائدی که مورد حکم واقع شده نیز محکوم خواهد شد.


مجازات رشوه دهنده چیست؟

همانگونه که پیشتر عنوان گردید دادگاه با توجه به موضوع، اقدام به تعیین مجازات می نماید. فلذا مطابق ماده ۵۹۲ قانون مجازات اسلامی رشوه دهنده علاوه برضبط مال ناشی از ارتشاء به حبس از شش ماه تا سه سال و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می شود .لیکن بر اساس ماده ۵۹۱ قانون یادشده، هرگاه برای دادگاه ثابت شود که رشوه دهنده برای حفظ حقوق حقه خود ناچار به پرداخت رشوه بوده تعقیب کیفری ندارد و وجه یا مالی که داه به او مسترد می گردد.

همچنین بر اساس تبصره ماده 592 در صورتی که رشوه دهنده برای پرداخت رشوه اضطرار داشته باشد، پرداخت رشوه را گزارش نماید و یا اقدام به طرح شکایت نماید از مجازات حبس مقرر معاف خواهد بود و مال به وی مسترد می گردد.
با توجه به توضیح و شرایط مقرر قانونی برای پرداخت رشوه و دریافت رشوه می توان در خصوص اصل موضوع یعنی دریافت رشوه توسط مامور نیروی انتظامی بحث را پیگیری نمود.

مجازات دریافت رشوه توسط مامور نیروی انتظامی چیست؟

برای تعیین مجازات دریافت رشوه توسط کارکنان نظامی و انتظامی که می تواند شامل مامور نیروی انتظامی، مامور راهنمایی و رانندگی، مامور سپاه، مامور بسیج و... قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مجازات جداگانه پیش بینی نموده است و همچنین موضوع از طریق دادسرای نظامی قابل طرح می باشد و می توان از مامور به عنوان دریافت رشوه شکایت نمود.
براساس ماده 118 قانون مورد اشاره، هر کدام از ماموران نظامی که برای انجام يا خودداری از انجام امری كه از وظايف خود يا يكی از كاركنان نيروهای مسلح است، قبول وجه، مال، سند پرداخت وجه، تسليم مالی را بلاعوض يا كمتر از قيمت معمول به هر عنوان قبول نمايد، اگر چه انجام يا خودداری از انجام امر بر خلاف قانون نباشد، در حكم رشوه گیرنده محسوب می شود. در صورت اثبات موضوع در دادسرای نظامی، متخلف از تاريخ صدور كيفرخواست، از شغل خود تعلیق خواهد شد. حال چنانچه متهم به موجب رأی قطعی برائت حاصل نماید، ايام تعليق جزء خدمت او محسوب خواهد شد و حقوق و مزايای مدتی را كه به علت تعليق به وی تعلق نگرفته است، دريافت خواهد كرد.

‌ماده 118 - هر نظامی برای انجام یا خودداری از انجام امری که از وظایف او یا یکی ‌دیگر از کارکنان نیروهای مسلح است وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مالی را ‌بلاعوض یا کمتر از قیمت معمول به هر عنوان قبول نماید اگرچه انجام یا خودداری از‌انجام امر برخلاف قانون نباشد در حکم مرتشی است و به ترتیب ذیل محکوم می ‌شود:

الف - هرگاه قیمت مال یا وجه مأخوذ تا یک میلیون ریال باشد به‌ حبس از یک تا پنج سال و جزای نقدی معادل وجه یا قیمت مال مأخوذ و تنزیل یک درجه ‌یا رتبه.

ب - هر گاه قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از یک میلیون ریال تا ده‌ میلیون ریال باشد به حبس از دو تا ده سال و جزای نقدی معادل وجه یا‌قیمت مال مأخوذ و تنزیل دو درجه یا رتبه.

ج - هرگاه قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از ده میلیون ریال باشد ‌به حبس از سه تا پانزده و جزای نقدی مغادل وجه یا قیمت مال ماخوذ و اخراج از نیروهای مسلح

در صورتی که به عنوان متهم و یا شاکی در دادسرای نظامی حاضر می باشید می توانید قانوناً یک وکیل دادگستری در دادسرای نظامی و دو وکیل دادگستری در دادگاه نظامی به همراه داشته باشید. البته به یاد داشته باشید قبل از هر اقدام قانونی نسبت به دریافت مشاوره حقوقی از وکیل متخصص دادسرای نظامی اقدام نمایید. مفتخریم که دپارتمان کیفری موسسه حقوقی  به صورت تخصصی اقدام به معرفی وکیل دادسرای نظامی می نماید.
با ما در ارتباط باشید.
به قلم وکیل بهنام نزادی وکیل پایه یک دادگستری عضو کانون وکلای دادگستری مرکز



روابط عمومی گروه وکلای نستوه

برچسب ها:
گروه وکلای رسمی

 

گروه وکلای رسمی  با استفاده از وکلای پایه یک دادگستری دارای تجربه، می تواند پاسخگوی مشکلات حقوقی شما عزیزان باشد. اعتماد اولین گزینه برای شروع می باشد.
هم اکنون با ما در ارتباط باشید.

 

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 صبح الی 20  می باشد
پنج شنبه ها از ساعت 10 الی 14 می باشد.
با تشکر


 

اطلاعات تماس با شعبات وکلای رسمی

دریافت وقت مشاوره