وکیل تهران | وکیل ملک در تهران | 09120998661| وکیل دعاوی کیفری | اقسام ازدواج

17 /02 /1396
مدیر سایت
مقالات خانواده
1249

اقسام ازدواج




اقسام نکاح
ازدواج، اقسام مختلفی دارد که هر کدام دارای شرایط و همچنین آثاری است، از این رو آثار حقوقی نکاح موقت «ازدواج موقت» با آثار حقوقی نکاح دائم «ازدواج دائم» تفاوت هایی دارند، عده ای بر این باورند که ازدواج، ازدواج است و فرقی بین آن وجود ندارد و یا بدون اطلاع از آثار حقوقی و قانونی اقدام به ازدواج موقت می نمایند، نکاح «ازدواج» مهمترین تجربه زندگی هر شخص است و آگاهی از قوانین مربوط به نکاح یکی از ملزومات است، بایستی بدانید مهریه در عقد نکاح به چه صورت است و یا اینکه چه شرایطی در عقد نکاح وجود دارد، آیا میدانید چه شروطی در عقد نکاح فاقد اعتبار قانونی است و یا اگر شرطی که در عقد نکاح شد که فاقد آثار قانونی باشد، چه مشکلاتی ایجاد خواهد نمود، فلذا بر آن شدیم مقاله پیش رو که از گروه وکلای رسمی و در خصوص اقسام نکاح که توسط وکیل پایه یک دادگستری، تهیه و تنظیم شده است را برای آگاهی بیشتر تقدیم شما داریم. اقسام نکاح به چه صورت است؟ آیا در نکاح موقت، به زن نفقه تعلق می گیرد؟ آیا در نکاح موقت، به زن ارث تعلق می گیرد؟ چه تفاوت هایی بین نکاح موقت و نکاح دائم است؟ بیشترین تفاوت میان نکاح دائم و نکاح موقت چیست؟ چه شروطی را می توان ضمن نکاح موقت به وجود آورد؟ درباره اقسام نکاح «اقسام ازدواج» بدانیم.

تعریف لغوی نکاح «ازدواج»
نکاح «ازدواج» در قانون مدنی و دیگر قوانین تعریف نشده است.
ولی به صورت کلی می توان گفت که در لغت، نکاح «ازدواج» به معنی پیوستن «ضم» آمده است و در اصطلاح حقوقی بدین شرح تعریف شده است: «نکاح «ازدواج» قراردادی است که فی ما بین زن و مرد، منعقد و دارای آثاری از جمله تشکیل خانواده، اتحاد و شراکت می باشد» البته بایستی خاطر نشان کرد که این تعریف در خصوص نکاح «ازدواج» جامع و کامل نیست، چراکه شامل نکاح موقت «ازدواج موقت» نمی شود.
اساتید حقوق در تعریفی در خصوص نکاح مقرر نموده اند: « ازدواج عبارت است از رابطه ای حقوقی که بین زن و مرد و به واسطه عقد حاصل می گردد و به آنها اختیار و اجازه تمتع جنسی از یکدیگر را می دهد.» البته آنچه به ذهن متبادر می شود وجود نقص در این تعریف است. آنچه مسلم است، تمتع جنسی جزئی از ماهیت ازدواج نیست و حتی بدون وجود آن امکان شکل گیری ازدواج وجود دارد. البته ناگفته نماند که تمتع جنسی یکی از مهمترین دلائل ازدواج است.
با آنچه تا کنون شرح داده شد، شاید تعریف کامل از ازدواج چنین باشد: «ازدواج عقدی است که به هریک از زوجین حق استمتاع از یکدیگر را به وجه مشروع می دهد.» نکاح را ازدواج و زواج هم می گویند.
اقسام نکاح « اقسام ازدواج»:
در حقوق ایران نکاح «ازدواج» بر 2 قسم است:
1- نکاح دائم «ازدواج  دائم»
2- نکاح موقت «ازدواج موقت» که آن را نکاح منقطع و متعه نیز می نامند.

تفاوت بین نکاح دائم «ازدواج دائم» و نکاح موقت «ازدواج موقت»:
نکاح موقت «ازدواج موقت» از بسیاری جهات شبیه به نکاح دائم «ازدواج دائم» است و همچنین شرایط و موانع نکاح موقت «ازدواج موقت» همان شرایط و موانع است که خصوص نکاح دائم «ازدواج دائم» وجود دارد.
به استثناء مواردی که در ذیل بدان اشاره می شود.
به طور کلی آثار نکاح موقت «ازدواج موقت» جزء در مورد نفقه و ارث شبیه به نکاح دائم «ازدواج دائم» است به طور مثال تفاوتی بین نکاح دائم «ازدواج دائم» و نکاح موقت «ازدواج موقت» نیست و حتی فرزندان ناشی از نکاح موقت «ازدواج موقت» از کلیه حقوقِ فرزندان ناشی از نکاح دائم «نکاح دائم» برخوردار هستند.
عمده تفاوت بین نکاح دائم «ازدواج دائم» و نکاح موقت «ازدواج موقت» بدین شرح است:
1- تعیین مدت در نکاح موقت «ازدواج موقت»:
در نکاح موقت «ازدواج موقت» تعیین مدت از شرایط لازم است، که در این خصوص ماده 1075 قانون مدنی مقرر نموده: «نکاح وقتی منقطع است که برای مدت معینی واقع شده باشد.»
پس چنانچه در نکاح «ازدواج» مدت مشخص نشود، اصل بر نکاح دائم «ازدواج دائم» است.
2- تعیین مهر «مهریه» در نکاح موقت «ازدواج موقت»:
تعیین مهر «مهریه» از شرایط اساسی نکاح موقت «ازدواج موقت» است و این موضوع کاملا بر خلاف نکاح دائم «ازدواج دائم» است در صورت عدم تعیین مهر «مهریه» در نکاح موقت «ازدواج موقت» از موجبات بطلان عقد است. بطلان عقد به دلیل عدم ذکر مهر «مهریه» در ازدواج موقت به صراحت در ماده 1095 قانون مدنی بدین شرح آمده است: «در نکاح منقطع عدم ذکر مهر در عقد موجب بطلان است.»
3- عدم پرداخت نفقه در نکاح موقت «ازدواج موقت»:
در نکاح موقت «ازدواج موقت» شوهر الزامی به پرداخت نفقه ندارد مگر در صورت وجود شرایط ذیل:
الف- پرداخت نفقه شرط شده باشد.
ب- عقد مبنی بر پرداخت نفقه صورت گرفته باشد.
به صورت ساده یعنی اینکه قبل از وقوع عقد نکاح، پرداخت نفقه توسط مرد مورد توافق طرفین واقع شده باشد و یا اینکه بنای ازدواج بر پایه پرداخت نفقه باشد.«قبول نکاح توسط زن به شرط پرداخت نفقه».
در خصوص نفقه ماده 1113 قانون مدنی به صراحت مقرر نموده است که: «در عقد موقت زن حق نفقه ندارد مگر شرط شده باشد یا آنکه عقد مبنی بر آن جاری شده باشد.»
4- عدم وجود طلاق در نکاح موقت «ازدواج موقت»:
در نکاح موقت «ازدواج موقت» مقررات قانونی طلاق اجرا نمی شود یعنی در نکاح موقت «ازدواج موقت» چیزی با عنوان طلاق وجود ندارد و جدائی زن و شوهر بدون طلاق و بدین شرح صورت می گیرد:
الف- انقضاء مدت
ب- بذل مدت
ج- فسخ نکاح
از آنچه گفته شد، و با وجود این تفاسیر طلاق مختص نکاح دائم «ازدواج دائم» است و در ماده 1120 قانون مدنی آمده است: «عقد نکاح به فسخ یا به طلاق یا به بذل مدت در عقد انقطاع منحل می شود.»
5- تفاوت عده در نکاح موقت «ازدواج موقت» و نکاح دائم «ازدواج دائم»:
عده در نکاح موقت «ازدواج موقت» پس از جدائی شوهر 2 طهر است «در زن غیر آبستن» اعم از اینکه جدائی به علت فسخ نکاح یا انقضاء یا بذل مدت باشد و این در حالی است که عده طلاق یا فسخ در نکاح دائم «ازدواج دائم» 3 طهر است و همچنین هرگاه زن در نکاح موقت «ازدواج موقت» به اقتضای سن عادت نبیند عده او 45 روز است «زنی که علی القاعده در سنی است که بایستی عادت زنانگی داشته باشد» حال آنکه در نکاح دائم «ازدواج دائم» این موضوع 3 ماه است.
در عده وفات تفاوتی بین نکاح موقت «ازدواج موقت» و نکاح دائم «ازدواج دائم» وجود ندارد و ماده 1154 قانون مدنی مقرر نموده: «عده وفات، چه در دائم و چه در منقطع در هر حال 4 ماه و 10 روز است...» و همچنین در ماده 1153 مقرر نموده: «عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد زن حامله تا وضع حمل است.»
6- عدم وجود ارث در نکاح موقت «ازدواج موقت»:
در نکاح موقت «ازدواج موقت» زن و شوهر از یکدیگر ارث نمی برند و این در حالی است که در نکاح دائم «ازدواج دائم» زن و شوهر از یکدیگر ارث می برند یعنی در صورت وجود فرزند زن 1/8 و در صورت عدم وجود فرزند زن ¼ از مرد ارث می برد و همچنین، مرد در صورت وجود فرزند ¼ و در صورت عدم وجود فرزند ½ از زن ارث می برد.

چنانچه در نکاح موقت «ازدواج موقت» همچون بحث نفقه، در خصوص ارث شرط شود و یا اینکه نکاح موقت «ازدواج موقت» بر پایه توارث «ارث بردن» جاری شود آیا شرط ارث همچون شرط نفقه صحیح خواهد بود؟
در خصوص ارث در نکاح موقت «ازدواج موقت» بایستی گفت با توجه به ماده 940 قانون مدنی که مقرر نموده: «زوجین که زوجیت آنها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند، از یکدیگر ارث می برند.» و ماده 1077 قانون مدنی مقرر نموده که: «در نکاح منقطع احکام راجع به وراثت زن همان است که در باب ارث «ماده 940 قانون مدنی» مقرر شده است.» چنین بر می آید که در نکاح موقت «ازدواج موقت» بر خلاف ازدواج دائم «نکاح دائم» اصولاً توارث وجود ندارد «توارث به معنی ارث بردن زن و مرد از یکدیگر است» و چنانچه در نکاح موقت «ازدواج موقت» ارث شرط شود و یا نکاح موقت «ازدواج موقت» بر پایه توارث شکل گیرد، شرط ذکر شده در عقد باطل است و فاقد هرگونه اعتبار قانونی است و طرفین نمی توانند بعداً در خصوص شرط ارث نسبت به دیگری مدعی شوند چراکه ارث از قواعد آمره بوده و مربوط به نظم عمومی است و نمی توان بر خلاف آن توافق نمود.
به یاد داشته باشید شرط شدن نفقه در قانون تجویز شده است و جدای از آن پرداخت نفقه در نکاح موقت «ازدواج موقت» مخالف هیچ یک از قوانین آمره نمی باشد و یک قرارداد مالی است که برای مرد ایجاد تعهد می نماید.
نکته- ازدواج را می توان قراردادی بسیار مهم و متفاوت از دیگر قراردادها دانست چراکه قانونگذار شرایط و آثار خاصی را برای آن قائل شده است از این رو قانون شرایط و موانع خاصی برای نکاح مقرر نموده و اراده اشخاص در تغییر آن هیچ تأثیری ندارد به طور مثال همانگونه که پیشتر بدان اشاره شد، زوجین نمی توانند بر خلاف قانون راجع به نفقه و ارث و یا ولایت بر اطفال با یکدیگر توافق نمایند و یا اینکه با توافق ریاست خانواده را به زن واگذار نمایند. قواعد مربوط به نکاح امری و مربوط به نظم عمومی بوده و قطع به یقین توافق افراد بر خلاف آنها فاقد ارزش و اعتبار قانونی است.
قبل از هر اقدام حقوقی می بایست از وکیل دادگستری مشاوره گرفت، مشاوره از وکیل دادگستری باعث خواهد شد در روند پرونده با مشکل مواجه نشوید، وکیل دادگستری آگاه به قوانین است، وکیل دادگستری اطلاع مکفی از رویه دادگاه ها دارد، وکیل دادگستری همچون چراغی در تاریکی شب است که راه را برای شما روشن خواهد کرد، وکیل دادگستری باید متخصص باشد، برای امور خود وکیل متخصص در امور خانواده را بخواهید.
روابط عمومی گروه وکلای رسمی


 

برچسب ها:
گروه وکلای رسمی

 

گروه وکلای رسمی  با استفاده از وکلای پایه یک دادگستری دارای تجربه، می تواند پاسخگوی مشکلات حقوقی شما عزیزان باشد. اعتماد اولین گزینه برای شروع می باشد.
هم اکنون با ما در ارتباط باشید.

 

ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 صبح الی 20  می باشد
پنج شنبه ها از ساعت 10 الی 14 می باشد.
با تشکر


 

اطلاعات تماس با شعبات وکلای رسمی

دریافت وقت مشاوره